Satılık Tekneler

Moth Sailing "Su Üstünde Uçuş"
5/3/2013

Moth Sailing

Uluslararası Moth Avrupa Şampiyonası kapsamında, Sicilya'da düzenlenen Moth yarışlarında yeni hız rekoru kırıldı. İsviçreli yelkenci Chris Rast dümenini tuttuğu Moth'uyla, 10 saniye boyunca ortalama 29.1 knot ve maksimum 32.2 knot sürate çıkarak dünya rekoru kırdı.

Velocitek elektronik enstürmanları ile donatılmış Mothlar, sürat, heading, start hattına uzaklık, maksimum ve 10 saniye boyuncaki ortalama sürat gibi verileri elde edebiliyorlar.

Moth Sailing Moth Sailing

İtalya'nın Sicilya kentinde düzenlenen yarışlara 9 farklı ülkeden 36 Moth katılıyor. 28 Nisan'da başlayan Avrupa Şampiyonası, 4 Mayıs'ta sona erecek.

Bölgede şimdiye kadar Sirocco adı verilen güneydoğu yönlü rüzgar 18-25 knotlar arası eserek yarışçıları tatmin ediyor. Şampiyona boyunca aynı şekilde eseceği tahmin edilen rüzgar, yarışların yapıldığı bölgede aynı zamanda dalgasız bir su olmasını sağlıyor.

Moth nedir?

1928 yılında, Avusturalya'da Len Morris tarafından yapılan tek yelkenli ve düz gövdeli, 3.4 metre boyundaki tekne, International Moth denilen, modern tasarımın atalarından biri olarak kabul ediliyor. Len Morris, 7.4 metrekare yelken alanıyla, şaşırtıcı bir performansa sahip bu teknenin bir benzerini daha yapıp, ilk ürettiği ve 'Olive' adını verdiği teknesini sattıktan sonra, üçüncü bir taneyi üreterek, birbiriyle yarışan üç teknelik bir sınıfın oluşmasını sağladı.

Yine o yıllarda, Amerika'da Kaptan Joel Van Sant, 'American Moth Boat' adında, Avusturalyalı'ya benzer bir tekne inşa etti. Aralarındaki en büyük fark, daha kısa bir direğe sahip olan Amerikan Moth'unun 6.7 metrekare yelken alanına sahip olmasıydı. 1932 yılında resmi olarak organize olan Amerikalılar, Milli Moth Boat Birliği'ni kurdu ve sadece üç yıl sonra denizaşırı bir sınıf haline gelerek Uluslararası Moth Sınıfı olarak değişti. Zamanla uluslararası basında yer bulan bu sınıf ile, kendi teknelerinin benzerliğini farkeden Avusturalyalılar, tekneler arasındaki 'detay' farkları göz ardı ederek kendi sınıflarına 'Moth' ismini koymaktan çekinmedi.




30 yıl boyunca birbirinden bağımsız olarak süren ve gelişen sınıflar, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'da da ilgi görmeye ve Moth kulüplerinin kurulmasıyla iyice yaygınlaşmaya başladı. 1960larda, 'Europa Moth' adıyla ayrı bir, 'tek tip' dingi sınıfı halini alan Avrupa Moth'ları, 1992-2004 Olimpiyat Oyunları'nda kadınların tek kişilik sınıfı halinde yer aldı.

1971'de, Amerikalıların Moth'larıyla Avusturalyalılar'ın birleşmesi, günümüzdeki 'modern' teknelerin temellerini attı. İsviçreli Moth'larda görülen tartışmalı trapez kanatlarının yasaklanması ve daha sonra Amerika merkezli başlayan, her ülkeden eşit temsilciyle devam eden (günümüzün ISAF'ı) birlik kararıyla bu tür yasakların kaldırılıp düzenlenmesi gibi meseleler çözüme ulaştı.

1930'larda 50 kg olan gövdeler, su kanatları ve hafif yapılarıyla 10 kg'dan az hale geldi. Ahşap direk ve kumaş yelkenlerden, balenli Dacron malzemeye ve sonrasında rüzgarsörflerindeki karbon direk ve folyo film malzemeyle değişti. Avusturalyalı John Ilett tarafından geliştirilen su kanatları ve kontrol sistemleri, Uluslararası Moth denilen, modern Mothlar'da kullanılarak dünya çapında daha da yaygın bir sınıf haline geldi. Yaklaşık fiyatları 13bin ve 17bin Dolar arasında değişen Mothlar, Avusturalya, Çin, İngiltere ve Yeni Zellanda'da üretiliyor.

 

2013 Uluslararası Moth Avrupa Şampiyonası katılımcıları:

Pedro Bartoni?

Kasermann Philip?

Good Morgan?

Fabien Froesch?

Renker Matthias?

Rast Chris?Diaxiamot?

Chris Jeeves?

Chris Rashley (son Avrupa Şampiyonu)?

Holenweg David?

Dan Ward?

Jason Belben?

John Clifton?

Tom Offer?

Michael Lennon?

Stefano Rizzi?

Jason Russell?

James Phare?

Tommaso Freddi?

Philippe Schiller?

Doug Pybus?

Andrew Friend?

Neil Baker?

Richard Westbury?

Ben Paton?

Eelco Boers?

Ollie Holden?

Rezzoug Anthony?

Olivier Vidal?

Matthew Lea?

Marco Lanulfi?

Giovanni Galeotti?

Luca Rizzotti?

Pablo Arandia?

Tommaso Freddi 

Kaynak: www.moth-sailing.org/ www.yatvitrini.com



YASAL UYARI: Haberin kopyalanması yasaktır. Haber sadece yatvitrini.com’a link verilerek kullanılabilir. Bunun dışında kopyalayanlar hakkında kanuni işlem yapılacaktır.
Yorumlar
 

Yakında Türkiye'de de uretiliyor olacak.

Yorum Ekle

Yorum ekle

Gönder

TÜMÜDiğer Haberler
Sosyal Medya‘da Bizi Takip Edin!

ok

Satış Sözleşmesi | Kullanım Koşulları | Gizlilik İlkeleri | Site Haritası

© Copyright 2012, Tüm hakları saklıdır.

carpoint