Satılık Tekneler

Kaptanın Bir Numaralı Yardımcısı: “Güverte Maymunu”
3/19/2014 Kaptanın Bir Numaralı Yardımcısı: “Güverte Maymunu”

 

Kaptanın Bir Numaralı Yardımcısı: “Güverte Maymunu”  Marinalardaki en büyük aksilikler çoğunlukla dar bağlama yerine bir şekilde tek başına yanaşıp sonra da tekneyi tek başına bağlamak için oradan oraya koşuşturan kaptanların başına gelir.  Neticeyi sorarsanız, iskele kazıklarına sürten tekneler, sağa sola çarpan baston ya da pervaneler, hatta denize düşen yolcular olabileceklerden sadece birkaçı diyebiliriz.  Her durumda bu sıkıntılar bir “Güverte Maymunu’nun” yardımıyla büyük ölçüde önlenebilir.


“Güverte maymunu” Amerikan donanması jargonuna yerleşmiş bir argo terim.  Tarif ettiği kişi elinden her iş gelen, halatları ayarlayan,yükleri organize eden, rutin tamirat ve temizliği yapan ve gerektiğinde gözcülük yapan bir denizci.  Hiyeraşi anlamında pek yüksek bir mevki olmasa da önemi tartışılmaz.  Her kaptan aşağıdaki beş “güverte denizciliği” sorumluluğunu en becerikli arkadaşına vererek dümene odaklanmalıdır.
 

Bağlama, Çözme, Halat İşleri

Bir güverte maymununun üç basit bağı bilmesi yeterli olacaktır: volta bağı, kazık bağı ve ızbarço bağı.

Halatı koç boynuzuna bağlarken boynuz kısımlarına voltalamadan önce koç boynuzunun dibinde halatı bir tur döndürmek şarttır.  Bu şekilde halatı her şartta gevşetmek mümkün olacaktır.  Son voltayı da yarım bitirmek gerekir.

Kazık bağı bir babaya bağlanmanın en kolay yoludur.  Birbiri üzerine atılan iki halka şeklinde voltadan ibarettir.  .

Izbarço bağı direk, ağaç, baba gibi herhangi bir yere bağlanmak için kullanılabildiği gibi kaymayan ve kolay çözülen bir kasa gereken her yerde kullanılan bir bağdır.  Genelde 10 dakika çalışmayla kolayca öğrenilir.  

Demir Atma

Demir atmadan önce halatın teknedeki ucunun bağlı olduğundan emin olmalıdır. Çapa suya yavaşça indirilmelidir ve vardavelaların altından geçirilmelidir.  Halatın karışmaması için kaloma elle verilmelidir.  Halata belli aralıklarla değişik renkte boya ya da bantla derinlik işaretleri koymak güverte maymununuzun işini kolaylaştıracaktır.

Kaptanın Bir Numaralı Yardımcısı: “Güverte Maymunu”

Gözcülük

Güverte maymununuz diğer tekneler, sığlıklar, balık ağları ve şamandralar gibi çeşitli tehlikelere karşı gözünü açık tutmalıdır.  İskeleye bağlanırken kaptanın kör noktalarına göz kulak olmalı, su kayağı, wakeboard gibi tekne arkasından çekilerek yapılan sporlarda da etrafı kolaçan etmelidir.

Malzeme ve Ekipman İstifleme

Bu basit bir iş gibi görülebilir ama ağırlığın dengeli dağıtılması teknenin seyir performansını ciddi şekilde etkiler.  Maymununuz yüklerin eşit dağıtılmasından sorumlu olsun.  Ayrıca seyir halinde herkesin yerinde oturmasını sağlasın ki tekne dengeli seyir yapsın.

Güverte Kontrolü

Güverteler neta olmalı, çapariz veren cisimler, halatlar vs. kaldırılmalı, dökülen sıvılar kaymayı engellemek için temizlenmelidir.  Güverte maymunu ayrıca seyre çıkmadan gevşek duran ekipman vs., yağ ve yakıt seviyeleri gibi kontrollerde de yardımcı olmalı, usturmaçaların içeri alınması gibi işleri yapmalıdır.

Güverte maymununuz yeni lakabından hoşlanmayabilir ama siz onun varlığından istifade edeceksiniz. (Not: Bir ex sahibi olmak istemiyorsanız eşinize ya da sevgilinize bu lakabı takmayınız.) 


www.boatingmag.com



YASAL UYARI: Haberin kopyalanması yasaktır. Haber sadece yatvitrini.com’a link verilerek kullanılabilir. Bunun dışında kopyalayanlar hakkında kanuni işlem yapılacaktır.
Yorumlar
 
Görüntülenecek kayıt yoktur.
Yorum Ekle

Yorum ekle

Gönder

TÜMÜDiğer Haberler
Sosyal Medya‘da Bizi Takip Edin!

ok

Satış Sözleşmesi | Kullanım Koşulları | Gizlilik İlkeleri | Site Haritası

© Copyright 2012, Tüm hakları saklıdır.

carpoint