Satılık Tekneler

Deniz Tutması
3/3/2014 Deniz Tutması

Değerli Denizciler,

Bu yazıda değinmek istediğim konu deniz tutması. Her ne kadar sağlam bünyeli, her türlü denizde seyir tecrübesine sahip olsak da bu illeti yaşama ihtimalimiz baki. Hadi kendimizi geçelim, teknede misafir edeceğimiz eş-dost tayfası vasıtasıyla deniz tutmasını yaşama ihtimalimiz çok yüksek. Hele teknede romantik bir hafta sonu hevesini söndürme ihtimali yok mu, o daha da yüksek.

O zaman bu deniz tutması ya da daha havalı bilimsel adıyla “Kinetozis” ne menem şeydir, nasıl önlenir, nasıl tedavi edilir bir bakalım.

Deniz Tutması


İç kulakta yer alan denge sistemi, beyne vücudun pozisyonunu, hareket edip etmediğini, hangi yönde hareket ettiğini, hızını bildirir. Dengenin sağlanması için çeşitli organlar birlikte çalışır. İç kulak hareketin olup olmadığını ve yönünü belirler. Gözler vücudun uzay içindeki yerini (baş aşağı vs.) ve hareket yönünü belirler. Eklemlerde ve omurgada bulunan basınç reseptörleri vücudun hangi kısmının zeminle temas ettiğini tespit eder. Kaslardaki ve eklemlerdeki algılama reseptörleri vücudun hangi parçasının hangi yönde hareket ettiğini belirler.

Son olarak merkezi sinir sistemi (beyin ve omurilik) bu dört sistemden gelen verileri değerlendirerek koordinasyonu sağlar ve vücudu dengede tutar.

Deniz tutması merkezi sinir sisteminin bu mekanizmalardan farklı farklı mesajlar aldığında tabiri caizse sapıtmasından dolayı ortaya çıkar. Beyin n’oluyor yahu, biri duruyoruz diyor biri gidiyoruz diyor, dik mi duruyoruz yan mı anlaşılmıyor deyip arızaya geçer. Bu arıza zehirlenme ve halüsinasyon belirtilerini andırdığından da kusma refleksi harekete geçer.

Deniz Tutmasının başlıca belirtileri panik duygusu, mide bulantısı, baş ağrısı, baş dönmesi, nabız sayısında artış, tansiyon düşmesi ya da bazı durumlarda yükselmesi, mide civarında baskı hissi ve kusmadır.

Anlayacağınız insanı denizden tekneden soğutur, pişman eder.

Deniz Tutması

Gelelim bu illeti nasıl bertaraf edeceğimize:

  • En başta şu bilinmelidir ki eğer hava şartları ya da geçmiş tecrübe deniz tutması riskini işaret ediyorsa önlemimizi önceden almalıyız. Belirtiler başladıktan sonra işimiz çok daha zor olacaktır.

    Tekneye çıkmadan 1 saat kadar önce hafif bir şeyler yiyin. Aşırı yağlı ve asitli besinlerden ve alkolden kaçının.

    Zencefil deniz tutmasına karşı etkilidir. En iyisi taze zencefil kökünü çiğnemektir, ama zencefil tabletleri de işe yarayabilir.

    Deniz tutmasına karşı çeşitli ilaçlardan faydalanabilirsiniz. İlacın tekneye çıkmadan önce alınmasında fayda vardır. Belirtiler başladıktan sonra ilaç pek işe yaramayacaktır. Hatta bir gece önceden ilaca başlamak daha garanti olur. Başlıca ilaçlar Bonine, Dramamine, Antivert Antrizine olarak sayılabilir. Ayrıca kulak arkasına yapıştırılan bantlar (scoplamine) ve fitil formunda ilaçlar da mevcuttur.

    Son dönemde deniz tutmasını engellediği iddia edilen elektromanyetik bileklikler de piyasada satılmaktadır.

    Teknede seyir halinde kitap okumak, telefonda oyun oynamak, internette sörf yapmak gibi faaliyetlerden uzak durmalısınız. İleri, ufuk çizgisine doğru bakmakta yarar vardır. Fazla hareket edip yer değiştirmeyin. Mümkünse teknenin orta kısmında ve seyir yönünde durun.

    Kamarada fazla vakit geçirmeyin, mazot, tuvalet vs. kokular da deniz tutmasını tetikleyebilir. Bol su için, yazın kendiniz güneşten ve sıcaktan mümkün olduğu kadar koruyun.

    Eğer kusma duygusu baskın çıkarsa sakın tekne tuvaletine gitmeyin! Rüzgarı arkanıza alın, birinden yardım isteyin ve küpeşteden denize doğru bakın. Kusmaya çalışmayın ve engel olmaya da çalışmayın.

    Deniz tutması yaşayan kişilerin denge duygusunun pek güvenilir olmadığı göz önünde bulundurulursa can yeleği giyilmesi hatta can halatı kullanılması, tehlikeli bölgelerde dolaşılmaması tavsiye edilir.

Hepinize sağlıklı günler, iyi seyirler dilerim.


Aaron Brooks

 

 

 



YASAL UYARI: Haberin kopyalanması yasaktır. Haber sadece yatvitrini.com’a link verilerek kullanılabilir. Bunun dışında kopyalayanlar hakkında kanuni işlem yapılacaktır.
Yorumlar
 
Data pager
12
Sayfadaki kayıt adedi
PageSizeComboBox
select
Toplam sayfa adedi: 2

Merhaba Deniz tutması için yapılacak en kolay ve en basit şey size tavsiyem tekneye binmeden Önce iki tane yara bantı çapraz bir şekilde göbek çukuruna yapıştırın sonra beni arayıp ALLAH RAZI OLSUN deyin. Numaram 05358273082

Sallama Niyazi cumartesi bi yakaya bindim balık tutmak için deniz tuttu beni

Niyazi söylediğimi yap ondan sonra konuş

Ne alaka göbwk çukuruna bant?

kulaginizin birine kulak tipasi ile kapatin sadece birini

Yorum Ekle

Yorum ekle

Gönder

TÜMÜDiğer Haberler
Sosyal Medya‘da Bizi Takip Edin!

ok

Satış Sözleşmesi | Kullanım Koşulları | Gizlilik İlkeleri | Site Haritası

© Copyright 2012, Tüm hakları saklıdır.

carpoint