Satılık Tekneler

Şişme Botlar İle İlgili Genel Bilgiler..
5/21/2015 Şişme Botlar İle İlgili Genel Bilgiler..
Şişme bot almaya karar verdiniz, peki ihtiyaç ve beklentilerinizden emin misiniz? 

Her sezon başı şişme bot almayı düşünen denizciler, ortak sorularla karşımıza çıkıyor. Nasıl birşey almalıyım? Ailece binebilir miyiz? Tekneme sığar mı? Tek başıma kaldırıp, indirebilir miyim? Uzayıp giden bu sorular çoğu zaman bize vakit kaybettirip, alışverişi ertelememize neden olur. Bir bakmışsınız ki sezonun ortası gelmiş, siz hala karar verememişsiniz. 

Maalesef bunun daha kötüsü de var. Ne istediğini tam bilmeden, paldır küldür alınmış bir botla, sezon boyunca sinir harbi yasamak, istediği keyfi bir türlü yaşayamadan, gelecek yaz şunu değiştireyim diye kara kara düşünür hale gelmek..

Sizlere biraz olsun yardımcı olabilmek, kararlarınızı verirken işlerinizi kolaylaştırabilmek için, şişme botlardan biraz bahsetmek isteriz. Nedir, ne işe yararlar? Hangisini almalısınız? Öncelikle nasıl bir denizci olduğunuza karar vererek başlayabilirsiniz.

Şişme Botlar İle İlgili Genel Bilgiler..

Şişme botunuzu eğlence ve su sporu aktiviteleri için mi kullanacaksınız? Yoksa sadece keyif için gezmek, etrafı seyrederek balık tutmak veya getir götür işlerinde mi? Genelde sakin kıyı sularında keyif mi yaparsınız? Yoksa açık denize çıkmayı seven bir maceracı yanınız var mı? 

Bu basit soruların yanıtı, sizi öncelikle 'Sert Şişme Bot (RIB)' ve 'Yumuşak Şişme Bot (Katlanabilir)' kavşağından, doğru istikamete yönlendirecektir. En basit özelliğiyle 'Sert Şişme Botlar (RIB)', yapısından ötürü tek parça, ağır ama dalgalı denize uygunken, katlanabilir şişme botlar hafif, durgun denizlere uygundur denilebilir.

Şişme botu nerede saklayacak, denize nereden indireceksiniz? 

Şişme botu nerede saklamak istediğiniz ve denize nasıl indirip, tekrar geri kaldıracağınız da önemli bir faktör.
Katlanabilir şişme tabanlı botların bu konuda tartışmasız bir üstünlüğü var. Teknenizin üzerinde, evinizde, deponuzda, herhangi bir yerde saklamak veya bir yerden başka bir yere taşımak son derece kolaydır. Hatta, kışın saklamak için botu söndürüp katlayıp, küçük bir alanda muhafaza etmeniz gayet basittir.

Eğer tercihiniz illaki RIB den yana ise, o zaman seçiminizi yaparken hafif olmasına özellikle dikkat etmenizi öneririz. Hafif olanı seçilmiş sert tabanlı botları (RIB), gerektiğinde römork ile kolayca taşıyabilir ya da teknenizin üzerine, matafora veya bumba yardımıyla kolayca kaldırıp alabilirsiniz. 

Her halukarda, katlanabilir olsun veya olmasın, tüm şişme botlar eskiden beri bildiğimiz, yekpare ve sert gövdeli sandallardan çok daha kolay taşınır, çok daha küçük alanlarda muhafaza edilebilir.

Şişme bottan performans beklentiniz nedir?

Alacağınız şişme botu deniz üzerinde, tüm gün en eğlenceli spor aktivitelerinizde yoracak mısınız? Yoksa akşamüstleri kıyı kıyı gezmek veya alargadayken, sizi karaya getirip götürecek bir yardımcı olarak mı kullanacaksınız? Bunları düşünürken ilk göz önünde bulundurmanız gerekenlerden biri de, kaç kişilik bir kapasiteye ihtiyacınız olduğu olmalı.

Bugün katlanabilir şişme botların bir çoğu, 4 ila 8 kişi arasında taşıyabilen modellere sahip. Ama kalabalık arkadaş gruplarıyla gezmeye meraklıysanız, tabii ki seçiminizi sert tabanlı (RIB) botlardan yana yapmanızı öneririz.

Bu arada eğer bir RIB almayı planlıyorsanız, boy ve ağırlığın artmasının her zaman için performansı da etkileyeceğini unutmamak gerekiyor. Diğer yandan boy büyüdükçe, botun stabilitesi de artacak. Yani daha konforlu bir sürüş sağlayacak, yüksek hızlarda size daha fazla güven verecektir.

Şişme Botlar İle İlgili Genel Bilgiler..-1
 
Gövde ve Taban Seçimi:

Tercih edeceğiniz taban tipi (sabit, ahşap, alüminyum, şişme vb.), herşeyden önce şişme botu monte ederken harcayacağınız zamanı etkileyecektir.

Şişme botlarda genel olarak iki çeşit taban vardır. Katlanabilir/sökülebilen ve sabit taban. Sezonluk olarak yazlıkta kullananlar veya fırsat buldukça bota binip sonra kaldırmak isteyenler için, en kullanışlısı geleneksel sökülebilen tabanlardır. 

Her seferinde montajla vakit kaybetmek istemiyorum derseniz, şişme botu kaldırırken taban kısmını sökmeden içinde bırakabileceğiniz veya basınçlı havayla şişerek, düz ve sert bir taban haline gelen modelleri tercih edebilirsiniz.

Eğer şişme bot tercihiniz RIB ise, satın alırken V şeklindeki fiber tabanın olabildiğince derin olmasına dikkat edin. Bu sudaki stabilitenizi arttıracağı gibi, içeride de size derin bir mekan sağlayacaktır.

Şişme Botunuzu aldınız. Peki ya dıştan takma motor?

Eğer şişme botunuza bir dıştan takma motor almayı düşünüyorsanız bilmeniz gereken konu, ne kadar bir güce ihtiyacınız olduğudur.

Şişme botu spor aktivitelerinde kullanmayı, küçük çaplı da olsa şişme oyuncakları çekmeyi düşünüyorsanız, ihtiyacınız en az 30 HP gücü veya yukarısı olacaktır. 

Daha küçük bir motor, istediğiniz eğlenceyi size sağlayamayacağı gibi, gereksiz yere fazladan yorulacak ve keyif vermeyecektir. Eğer tatlı tatlı gezmek, belki biraz kıyıda balık tutmak, kısacası adrenalinden uzak sadece keyif yapacaksanız, botunuzun boyuna oranla, daha küçük beygir gücündeki motorlar da size fazlasıyla yetecektir.

Şişme botlar uzun yıllardır hayatımızdalar. Fakat geçtiğimiz birkaç seneden itibaren üreticiler, teknolojiyle şişme botları hem sağlamlık, hem stabilite, hem konfor, hem de sürüş kolaylığı açısından çok geliştirdiler. 
İster sportif amaçlı, ister keyif amaçlı olsun, yeni albenili dizaynları, bakım kolaylıkları, taşınabilme rahatlıkları, yakıt ekonomileri, geliştirilmiş güvenlik ve konfor özellikleriyle, şişme botlar artık klasik teknelere alternatif olarak görülüyor.

Şişme Botlar İle İlgili Genel Bilgiler..-2

Şişme Bot
ların Avantajları;

Şişme botlar genel olarak ikiye ayrılır: Şişmeler ve Sert Şişme Tabanlılar (RIB). 

Şişmeler aynı zamanda, yumuşak şişme tabanlı olarak da bilinirler. Bu botlarda genelde tüm gövde (taban ve borda dahil) şişme PVC malzemeden yapılır. 

Botun içindeki taban (zemin); geleneksel olarak botla aynı malzemeden yapılmış, düz taban veya yüksek basınçla sertleştirilen şişme taban, ahşap veya alüminyum gibi parçalarla güçlendirilip, istenildiğinde sökülüp çıkarılabilen katlanır taban olabilir.

RIB yani Sert Şişme Botlar, sert tabanlı botlar olarak da bilinirler. Bunlarda gövde her zaman, fiberglas veya aluminyum gibi sert materyalden yapılır. Borda olarak tabir edilebilecek, etrafını saran şişme tüpler, sert malzemeden üretilmiş gövdeye monte edilir. RIB ler için geleneksel motorlu tekne özellikleriyle, şişme botrahatlığını birleştirmiş hybrid deniz araclarıdır dersek yanlış olmaz. 

Şişme Botların Başlıca Avantajlari;

Güvenlik: Geniş ve denizin şoklarını absorbe ettikleri için, şişme bot ve RIB ler son derece stabildir. Normal şartlarda alabora etmek neredeyse imkansızdır. Yapılışında birden fazla bağımsız hava odası bulunduğu için, herhangi bir tüpün sönmesi veya patlaması durumunda, diğer hava dolu tüpler botu dengede tutar ve batmasını önler.

Yüzerlik: Şişme botların geniş şişme tüpleri sayesinde, kaldırma kuvveti aynı boydaki geleneksek bir tekneye göre kat kat daha fazladır.

Taşınabilirlik: Söndürülüp katlandıktan sonra, bir şişme botu taşımak ve dar bir alanda muhafaza edebilmek kolaydır. Katlanamayan RIB ler bile, geleneksel teknelere kıyasla çok daha kolay denize atılıp karaya alınabilir. Römork ile taşımak hafif olduğu için çok daha rahattır.

Yakıt Sarfiyati ve Güç İlişkisi: Geleneksel teknelere oranla çok daha hafif oldukları için, yakıt sarfiyatları daha az, performansları daha güçlüdür. Ülkedeki yakıt fiyatlarını göz önünde bulundurduğumuzda, az maliyetli yakıtla, çok performans alınabilir. 

Stabil ve Kuru Seyir: Geniş şişme tüpler sayesinde, yüksek süratte bile stabil bir sürüş yaşanırken, denizden gelecek spreyleme engellenir. Dolayısıyla yüksek süratte bile ıslanmadan kuru bir seyir yapılır.

Bakımı : Şişme botun bakımı kolay ve ucuzdur. Sabunlu bir suyla temizlemek yeterli olur. Şişirme işlemi çoğu zaman, bir ayak pompasıyla veya otomatik bir pompayla kısa sürede yapılabilir. Yanaşma ve manevralarda, geniş tüpler usturmaça görevi görür, kolayca çizilmez veya yıpranmaz.

Şişme Botlar İle İlgili Genel Bilgiler..-3

Şişme bot almadan, ihtiyaçlarınızı ve beklentilerinizi tekrar bir gözden geçirin.  Ne istediğinize karar verdikten sonra, seçiminiz sadece kozmetik zevkleriniz ve bütçenize kalacak.  

Yüzlerce yeni ve ikinci el şişme botları, sitemiz yatvitrini.com'da görüntülemek için TIKLAYINIZ ..  

Keyifli seyirler...

M. Barış Taşkent
yatvitrini.com



YASAL UYARI: Haberin kopyalanması yasaktır. Haber sadece yatvitrini.com’a link verilerek kullanılabilir. Bunun dışında kopyalayanlar hakkında kanuni işlem yapılacaktır.
Yorumlar
 

sısme bot zehırli atılırmı

Harika bir yazı olmuş. Benim gibi şişme bot almayı düşünenler için yol gösterici Umarım yazınızın devamı gelir.

Yorum Ekle

Yorum ekle

Gönder

TÜMÜDiğer Haberler
Sosyal Medya‘da Bizi Takip Edin!

ok

Satış Sözleşmesi | Kullanım Koşulları | Gizlilik İlkeleri | Site Haritası

© Copyright 2012, Tüm hakları saklıdır.

carpoint